Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/doc/www.smartev.cz/www/blog/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/doc/www.smartev.cz/www/blog/wp-includes/pomo/plural-forms.php:210) in /www/doc/www.smartev.cz/www/blog/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Blog věnovaný elektromobilitě http://blog.smartev.cz Blog pro zájemce o elektromobily, nabíjecí stanice, informace o nabíjení, technické specifikace, rady a návody pro uživatele elektromobilů Tue, 17 Jul 2018 18:12:02 +0000 cs-CZ hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Řešení pro instalaci nabíjecí stanice EVlink Parking http://blog.smartev.cz/2018/07/16/reseni-pro-instalaci-nabijeci-stanice-evlink-parking/ http://blog.smartev.cz/2018/07/16/reseni-pro-instalaci-nabijeci-stanice-evlink-parking/#comments Mon, 16 Jul 2018 07:29:27 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=62 Pro umístění nabíjecí stanice je potřeba vybrat vhodné místo (nejen) s ohledem na dobrý přístup ke stanici a pohodlné propojení stanice a vozidla nabíjecím kabelem. Různé typy elektromobilů mají odlišné umístění nabíjecího konektoru – např. BMW i3 má konektor vpravo vzadu, Hyundai Ioniq vlevo a Nissan Leaf vpředu mezi hlavními světlomety.

Do místa instalace nabíjecí stanice je potřeba přivést silový kabel pro napájení a volitelně datový kabel. Pro jednu zásuvku, třífázové nabíjení a maximální nabíjecí proud 32 A je potřeba kabel 5 x 6 mm2 (označení typu kabelu je CYKY 5J6). Např. v případě nabíjecí stanice EVlink Parking výrobce Schneider Electric, která může mít dvě zásuvky Mennekes T2, je potřeba dva tyto přívody. Každý přívod je potřeba vybavit jističem 40 A (charakteristika C) a proudovým chráničem s vybavovacím proudem 30 mA. Přesné požadavky pro konkrétní typ stanice jsou vždy uvedeny v dokumentaci výrobce. Pro využití možnosti řízení výkonu nabíjecí stanice a její vzdálenou správu je potřeba přivést datový UTP kabel, kategorie 5e případně vyšší. Ochranu kabelů před poškozením zajistí vhodná kabelová lišta, chránička apod. Všechny kabely musejí mít dostatečnou rezervu délky pro zapojení uvnitř stanice. Např. pro wallbox a přívod od země je potřeba alespoň 150 cm kabelu nad úrovní terénu.

Doporučená výška horní hrany namontované stanice je 100 až 165 cm nad terénem. Pro montáž wallboxu je potřebná dostatečně pevná a rovná zeď. Je možné také umístění stanice na sloupek. Ve všech případech je nutné pevné uchycení stanice vhodnými šrouby a hmoždinkami (v případě montáže na zeď). Šrouby musí bezpečně udržet nejen váhu samotné stanice, ale také unést mechanické namáhání během připojování a odpojování kabelu do/ze stanice. Pro usnadnění montáže dodávají někteří výrobci spolu se stanicí také vrtací šablonu. Ta se jednoduše přiloží na zeď a ve vyznačených místech se vyvrtají otvory pro hmoždinky.

Na zeď se stanice přišroubuje buďto přímo nebo se nejprve upevní konzole a na ni se pak zavěsí a upevní samotná stanice. Konzole je výrazně lehčí než stanice, instalace je tak snažší.

Umístění na zeď není jedinou možností. Např. v případě Evlink Parking lze volit umístění na zeď nebo lze stanici postavit samostatně ve volném prostoru. V tom případě je dodána s podstavcem a připevněna k betonovému soklu v zemi. Po kompletní montáži pak tvoří stanice s podstavcem jeden celek.

Dalším krokem po mechanické instalaci stanice je její elektrické zapojení. Přívodní kabely se nejprve protáhnou přes průchodky v šasi stanice a poté s rezervou zkrátí na potřebnou délku. Průchodky je důležité při instalaci dobře dotáhnout, aby se zamezilo jednak pohybu kabelů (vytažení), jednak vniknutí vlhkosti dovnitř stanice. Silové kabely se pevně přišroubují do svorkovnice, případně zasunou do samosvorné svorkovnice. Pevné uchycení je velmi důležité, v opačném případě může vlivem přechodového odporu docházet k oteplování kontaktů a v extrémním případě až k požáru.

Datový kabel se většinou zapojuje do svorkovnice RJ45, k tomu je potřeba na jeho konec nakrimpovat konektor. Některé typy stanic umožňují použití samořezného konektoru LSA+.

V případě stanice s autorizací pomocí RFID karet je dalším krokem nastavení akceptovaných karet, případně další úpravy v nastavení stanice. Na závěr instalace je potřeba nasadit a řádně upevnit všechny kryty, tak aby byla instalace splňovala požadavky na krytí proti vniknutí prachu a vlhkosti.

Posledním krokem je odzkoušení správné funkce – připojením elektromobilu a první nabíjení.

Řešíte podobný případ nebo hledáte jiné řešení pro nabíjení elektromobilů? Zaujaly Vás naše informace? Kontaktujte nás prostřednictvím kontaktního formuláře. Poskytneme Vám kompletní poradenství pro správné rozhodnutí.

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/07/16/reseni-pro-instalaci-nabijeci-stanice-evlink-parking/feed/ 1
Nabíjení elektromobilu doma a v kanceláři (2.díl) http://blog.smartev.cz/2018/07/09/nabijeni-elektromobilu-doma-a-v-kancelari-2-dil/ http://blog.smartev.cz/2018/07/09/nabijeni-elektromobilu-doma-a-v-kancelari-2-dil/#respond Mon, 09 Jul 2018 07:00:14 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=48 Nabíjení doma

Odpověď na otázku jakou vybrat nabíjecí stanici se odvíjí od místa, kde plánuji nabíjet.

Nabíjení doma je nejjednodušší metoda a nejčastější místo pro nabíjení. Většinu dní tam jste a zároveň nabíjíte pouze váš elektromobil. Přesto existuje několik věcí, které je potřeba vyřešit, než se vyberte nejvhodnější nabíječku pro Vaši domácnost. Před samotným výběrem si odpovězte na těchto 5 otázek:

  • Jaké jsou technické specifikace pro nabíjení u mého vozu?
  • Kolik energie potřebuje moje auto?
  • Jakou kapacitu pro nabíjení můj domov zvládne?
  • Plánuji já nebo jiný člen mé domácnosti měnit v blízké budoucnosti elektromobil za jiný typ?
  • Kdo bude platit náklady na nabíjení?

Velmi pravděpodobně znáte odpověď na první tři otázky. Poslední dvě je potřeba více promyslet. Přečtěte si dále proč.

Online versus Offline

Při výběru vhodné nabíjecí stanice se setkáte se dvěma typy nabíjecích stanic: model offline a online (někdy taky nazývaná chytrá stejně jako například chytrý telefon).

Online modely jsou z dobrých důvodů dražší než ty offline. Modely offline jsou jednoduše vytvořeny pro jeden účel: nabít auto. Vzhledem k tomu, že nevyžadují žádnou registraci, nabízí tyto modely nulové zabezpečení a neposkytují žádné informace o nabíjecích relacích, vzdálenou diagnostiku a upgrade softwaru.

Online nabíjecí stanice umí sledovat vaše jednotlivá nabíjení a mohou dokonce automaticky odesílat podklady pro fakturaci za použitou elektřinu vám nebo třetím stranám. Pokud bude váš zaměstnavatel ten, kdo platí za nabíjení elektromobilu, pak je chytrá online nabíjecí stanice nutností. U takové nabíječky budete moci sledovat své relace v reálném čase a dokonce řídit spotřebu energie nabíjecích stanic.

A co je neméně důležité, chytrá online nabíjecí stanice poskytuje možnost vzdálené technické podpory, údržby a upgrade softwaru. Takto ušetříte za zásah technika v případě nefunkčnosti, protože systém online nabíjecí stanice je během pár minut opět plně funkční a nabíječka je připravena k nabíjení.

Nabíjení v práci

Instalace nabíjecích stanic na parkovišti nebo v garážích vaší práce nebo vaší firmy je účinný způsob, jak prosazovat inovativní pracovní prostředí a přispět k udržitelnější a ekologičtější budoucnosti. Dále tím poskytnete zaměstnancům výhodu a pohodlí a přilákáte nové obchodní partnery a potenciální zákazníky.

Řešení nabíjení elektrických automobilů v pracovním prostředí může být trochu složitější než doma. Proto se podívejme detailněji na následující témata:

  • Správa spotřeby energie a nákladů
  • Limity offline nabíjení
  • Kapacita pro nabíjení

 

Správa spotřeby energie a nákladů

Pokud jste majitelem firmy nebo místa, kde parkují elektromobily, pak platíte za spotřebu elektrické energie. U sdílených administrativních budov a garáží pak může být situace s platbou za elektřinu složitější. Každopádně pro oba případy bude výhodnější použít nabíjecí řešení s chytrými nabíjecími stanicemi pro snadnější přehled nad spotřebou. Volbou chytré nabíječky a připojením elektrických přístrojů budete mít kompletní přehled nad provozem nabíjecích stanic a jejich spotřebou podle jednotlivých uživatelů s možností vystavení vyúčtování. Nastavením tarifu na každou kWh pak majitel nemovitosti může pokrýt své náklady na spotřebu elektrické energie nebo si vytvořit zdroj příjmu.

 

Offline nabíjení

Ačkoli offline nabíjecí stanice splňují podmínku nižší investice, není vhodné je provozovat v soukromých firemních nebo veřejných garážích. Offline nabíječka nezaručuje žádnou bezpečnost, což znamená, že jakýkoli uživatel (nežádoucí) má přístup k nabíjecí stanici a bude ji moci zdarma používat. Také tyto stanice mohou vyžadovat vyšší náklady na údržbu a neumožňují žádné funkce správy a řízení. To znamená, že nebudete moci řídit spotřebu energie a provádět fakturace libovolného nabíjení na vašich stanicích, což bude znamenat menší škálovatelnost a horší podmínky pro budoucí rozšiřování nabíjecích míst.

 

Kapacita pro nabíjení

Jaký výkon nabíjecích stanic zvolit? Obvyklá představa pro nabíjení na pracovišti je volba nabíjecích stanic s výkonem 22kW, neboť ty nabízejí nejrychlejší nabíjecí rychlost pro každý typ auta. Ovládání více nabíjecích stanic 22 kW může však silně ovlivnit dostupný výkon v daném místě.

Nabíjecí stanice s kapacitou 3,7 kW na druhé straně umožňuje pouze 15 km za hodinu. Pro většinu elektromobilů bude tento výkon nedostatečný vzhledem k neustále rostoucímu dojezdu a bude dokonce nedostatečný pro některé plug-in hybridy.

Takže u většiny parkovišť na pracovišti budeme doporučovat výkonnější nabíječky. Jaký doporučujeme postup si můžete přečíst v případové studii

Řešíte podobný případ nebo hledáte jiné řešení pro nabíjení elektromobilů? Poskytneme Vám kompletní poradenství pro správné rozhodnutí. Kontaktujte nás prostřednictvím kontaktního formuláře.

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/07/09/nabijeni-elektromobilu-doma-a-v-kancelari-2-dil/feed/ 0
Nabíjení elektromobilu doma a v kanceláři (1.díl) http://blog.smartev.cz/2018/07/02/nabijeni-elektromobilu-doma-a-v-kancelari-1-dil/ http://blog.smartev.cz/2018/07/02/nabijeni-elektromobilu-doma-a-v-kancelari-1-dil/#respond Mon, 02 Jul 2018 11:09:02 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=43 Řešení nabíjení pro každodenní provoz

Překročili jsme počet 2 milionů elektrických vozidel jezdících po celém světě. Provoz elektrického vozu je levnější než toho se spalovacím motorem. Ve skutečnosti mohou elektromobily ušetřit až 75% spotřeby konvenčních paliv ročně a mohou se kvalifikovat pro širokou škálu národních pobídek a daňových úlev na celém světě.

Nejdůležitější fakt je, že elektrická vozidla nevykazují žádné škodlivé emise z výfukových plynů a snižují tak výrazně uhlíkovou stopu ve srovnání s běžným automobilem. V mnoha evropských zemích jsou elektromobily dokonce poháněny ekologickou energií, generovanou ze slunce a větru.

Automobilový trh dnes nabízí širokou škálu modelů elektromobilů. Jak se tato auta stávají dostupnějšími, vyvíjí se trh s elektřinou a roste poptávka po rozvinutější nabíjecí infrastruktuře.

Každý řidič elektromobilu proto hledá nabíjecí místo pro svůj vůz bez ohledu na to, kam jede. Proto i pro firmy je nyní správný čas začít nabízet nabíjecí stanice na pracovišti. Přečtěte si informace o tom, jak získat přístup k nabíjecímu řešení, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Elektromobil

Nabíjecí stanice může být investicí. Takže je vždy dobré vzít v úvahu vaše blízké budoucí plány nákupu automobilů. Pokud uvažujete o dalším vozidle v příštích několika letech, možná budete muset přehodnotit typ stanice, kterou si zakoupíte, protože některé typy automobilových zásuvek nemusí být kompatibilní se stanicí. V Evropě existují dva typy zásuvek:

T1 (TYP 1):

Standard, který se používá zejména v USA a v Japonsku a lze jen tedy najít zejména u automobilů v těchto zemích vyrobených. Jedná se o jednofázové zásuvky s maximálním výkonem 7,4 kW (230 V, 32 A). Neplatí pro elektromobil Tesla.

T2 (TYP 2):

Zásuvka Typ 2 „Mennekes“ je od roku 2014 standard v EU. Jedná se o 3-fázovou zásuvku s výkonem až 22 kW (230V, 3 x 32 A). Platí pro elektromobil Tesla.

Dostupný a potřebný výkon

Instalace více nabíjecích stanic může být pro vás tím správným řešením. Ale jak to ovlivní vaši spotřebu energie? Zřejmě nechcete bez rozmýšlení jen tak navyšovat dostupný výkon v domácnosti nebo v kanceláři. Před instalací jakékoli nabíjecí stanice je třeba zkontrolovat kapacitu pro nabíjení na daném místě. Mohli byste zvážit navýšení hodnoty jističe, ale to samozřejmě znamená vyšší náklady. Tento postup však nemusí být vždy nutný, protože existují méně nákladná řešení.  Můžete například snížit vstupní výkon na nabíjecí stanici ve špičce, takže nepřekročíte maximální kapacitu. Chcete-li na firemním parkovišti nainstalovat více nabíjecích stanic, může se vám aplikace SmartEV POWER se zařízením SmartEV BOX. Toto řešení zajistí, že nebudete muset navýšit příkon na daném místě a to distribucí momentálně dostupného výkonu proporcionálně mezi všechny aktivní nabíjecí stanice. Tímto způsobem budete moci stále nainstalovat počet nabíjecích stanic, který jste si naplánovali.

Parkování a doba nabíjení

Řízení elektromobilu je zásadní, pozitivní, změnou pro každého majitele automobilu. Místo toho, abyste museli zastavit na čerpací stanici, můžete své elektroauto nabít nebo dobít, ať jste kdekoli. Pokud nabíjíte z domova, bude ve většině případů nejlepší to provést v noci. Během doby kdy všichni spí, tak bude mít elektromobil dostatek času pro úplné nabití. Další neméně důležitým faktem je, že nabíjení v noci a mimo špičku může být u některých domácností a firem levnější. Nemluvě o tom, že budete moci začít každý den s plně nabitým automobilem.

U firemního parkování se pak může doba parkování a nabíjení lišit. Maloobchodní prodejna například může očekávat, že návštěvník zaparkuje na dobu mezi 30 a 90 minutami na návštěvu. Kancelářská budova na druhé straně může očekávat, že její zaměstnanci zaparkují přibližně na 7 až 9 hodin.

Zaujal vás článek a máte zájem o návrh řešení nabíjecích stanic nebo cenovou nabídku? Prosím kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře.

Nebo přímo objednávejte na našich stránkách:

SmartEV BOX

Nabíjecí stanice

Sun Carport

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/07/02/nabijeni-elektromobilu-doma-a-v-kancelari-1-dil/feed/ 0
Řízení výkonu nabíjecích stanic – případová studie http://blog.smartev.cz/2018/06/11/rizeni-vykonu-nabijecich-stanic-pripadova-studie/ http://blog.smartev.cz/2018/06/11/rizeni-vykonu-nabijecich-stanic-pripadova-studie/#respond Mon, 11 Jun 2018 11:45:15 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=35 Řízení výkonu nabíjecích stanic – případová studie

Na úvod shrnu, co umí SMART EV Box a aplikace moje.smartev.cz. Potom popíši možnosti našeho řešení na konkrétním případu.

Možnost nabíjet více elektromobilů najednou
Naše řešení umožňuje při instalaci více nabíjecích stanic zachovat stávající kapacitu připojení sítě. Při nabíjení více elektromobilů v jeden okamžik je nabíjecí výkon rovnoměrně rozdělen mezi jednotlivá auta, jedná se o statické vyvažování zátěže. Můžete si sami zvolit, kolik nabíjecích stanic bude integrováno do systému se SMART EV boxem.

Dynamické vyvažování zátěže
Při dynamickém vyvažování zátěže je celkový nabíjecí výkon dostupný pro všechny nabíjecí stanice v systému dynamicky přizpůsobován aktuální spotřebě energie v celé budově a rovnoměrně rozdělen mezi nabíjecí stanice. Jakmile se dostane zatížení ke špičkovému povolenému odběru, nabíjecí výkon se automaticky sníží. I v tomto případě si můžete zvolit, kolik nabíjecích stanic bude do systému se zapojeno. Dynamické vyvažování zátěže umožňuje kdykoliv připojit další nabíjecí stanici na parkovacím místě a integrovat ji do stávajícího systému s minimálními náklady. Vše lze pohodlně ovládat prostřednictvím aplikace moje.smartev.cz.

Významná úspora nákladů
Dynamické vyvažování zátěže zároveň znamená, že se můžete vyhnout nákladnému jednorázovému navýšení kapacity připojení od dodavatele elektrické energie. Zabráníte tím špičkovému zatížení a celkově snížíte náklady na sazby za dodávky elektrické energie.

Případová studie

Náš klient, významná developerská společnost, plánuje vybavit určitý počet parkovacích stání v podzemních garážích bytového domu nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Rezervovaný příkon pro nabíjení je určen na 48 kW pro 32 parkovací míst určených elektromobilům. Takový příkon je nedostatečný.

 

Pro lepší představu nabíjecí výkony běžných elektromobilů:

  • Nissan Leaf: 6,6 kW AC – 48 kW nabije cca 7 Leafů
  • e-Golf: 7,2 kW AC – 48 kW nabije cca 6 Golfů
  • BMW i3: 11 kW AC – 48 kW nabije cca 4 BMW i3
  • TESLA X: 17 kW (3f) – 48 kW nabije cca 3 Tesly
  • Renault ZOE: 22 kW (3f) – 48 kW nabije 2 Zoe

 

Pro takové nastavení navrhujeme klientovi připravit kabeláž (silové a datové kabely) pro všech 32 míst. Dále navrhujeme osadit nabíjecími stanicemi zatím pouze 10 parkovacích míst. Tyto stanice připojíme na SMART EV Box, který bude řídit nabíjecí výkon tak, aby nedocházelo k výpadkům z důvodu nedostatečného příkonu. To znamená, že když se bude nabíjet více elektroaut současně, tak se budou nabíjet déle nebo podle zadaných priorit. S přibývajícím počtem aut v budoucnu bude potřeba současně navýšit rezervovaný příkon a doplnit na další parkovací místa nabíjecí stanice.

 

Řešíte podobný případ nebo hledáte jiné řešení pro nabíjení elektromobilů? Poskytneme Vám kompletní poradenství pro správné rozhodnutí. Kontaktujte nás prostřednictvím kontaktního formuláře.

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/06/11/rizeni-vykonu-nabijecich-stanic-pripadova-studie/feed/ 0
SUN CARPORT – Proč nabíjet elektromobil z fotovoltaiky? http://blog.smartev.cz/2018/06/04/proc-nabijet-elektromobil-z-fotovoltaiky/ http://blog.smartev.cz/2018/06/04/proc-nabijet-elektromobil-z-fotovoltaiky/#respond Mon, 04 Jun 2018 04:00:11 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=23 Solární panely a elektrická auta jsou ideální spojení.  Běžné automobily se spalovacími motory přispívají masivně k produkci skleníkových plynů a prachových částic a významně tak ohrožují naše zdraví.

Je elektrický mobil řešením?

Ano, může být. Samozřejmě bude záležet na tom, jakou elektřinou budeme elektrický automobil  (EV) nabíjet. EV nabíjený z energetického mixu produkuje téměř stejné množství zplodin jako auta se spalovacími motory. Dokonce dle dokumentu Šance pro čistou dopravu Aliance pro energetickou soběstačnost* elektromobil nabíjený elektřinou vyráběnou výhradně v uhelných elektrárnách překonává emisemi auta se spalovacími motory.

Elektrický automobil nabíjený z obnovitelných zdrojů, např. právě z fotovoltaiky, pak produkuje nabíjením nulové emise. Fotovoltaické instalace (FVE) získávají větší popularitu díky osvětě, dotacím a snižující se ceně komponentů a návratnosti popularitu. A jak se píše v úvodu tohoto článku solární panely a elektroauta jsou ideálním spojením, tak naším řešením je kryté parkovací stání pod značkou SUN CARPORT.

Jak to funguje?

FVE na střeše vyrábí elektrickou energii, která se ukládá přes střídač do záložní baterie, z ní je přes měnič napájena nabíjecí stanice (wallbox). Kapacita elektrárny umožňuje nabíjet až dvě vozidla najednou, třífázově max. výkonem 11 kW. Systém je připojen k třífázové síti, takže v případě vyčerpáni energie z baterie je wallbox napájen ze sítě. Při správné orientaci střechy je možné z fotovoltaické plochy o rozloze 30 m2 vyrobit až 6 MWh elektrické energie ročně, což vystačí na pokrytí zhruba 30.000 km provozu elektromobilu s průměrnou spotřebou 16 kWh / 100 km.

Konstrukce je vyrobená z ocelových profilů s velmi kvalitní povrchovou úpravou s práškovým nástřikem odolnou proti povětrnostním vlivům a proti korozi. Konstrukce je koncipována jako rozebíratelná pro snadnou přepravu na místo montáže. Zákazník si může vybrat z několika tvarových variant. SUN CARPORT umíme dodat dále jako konstrukci z hliníkových nebo dřevěných hranolů.

Chcete se dozvědět více o krytém parkovacím stání SUN CARPORT pro nabíjení Vašeho elektrického auta? Kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře.

Více o řešení SUN CARPORT

*http://alies.cz/sance-pro-cistou-dopravu-elektromobily-na-vzestupu

 

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/06/04/proc-nabijet-elektromobil-z-fotovoltaiky/feed/ 0
Unikátní veřejná nabíjecí stanice http://blog.smartev.cz/2018/05/27/unikatni-verejna-nabijeci-stanice/ http://blog.smartev.cz/2018/05/27/unikatni-verejna-nabijeci-stanice/#respond Sun, 27 May 2018 04:00:24 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=16 EV METER – unikátní veřejná nabíjecí stanice

Elektrický automobil je možné nabíjet několika způsoby, od nabíjení z domácí zásuvky, z wallboxu doma nebo v práci nebo veřejné nabíjecí stanice.

Wallbox zvyšuje rychlost, bezpečnost a komfort nabíjení oproti nabíjení ze zásuvky. Veřejná nabíjecí stanice pak musí samozřejmě vedle rychlosti, bezpečnosti a komfortu splňovat některé další požadavky, zejména jednoduchost ovládání a bezproblémové provedení platby.

Unikátní veřejná nabíjecí stanice EV METER přesně naplňuje tyto parametry. Jedná se o nabíjecí stanici pro současné nabíjení 2 elektroaut s platebním terminálem pro jednoduché zaplacení za nabíjení pouhým přiložením bezkontaktní platební karty.

EV METER je nabíječka vhodná pro venkovní použití se stupněm krytí IP56 s 2 zásuvkami typu T2 a 8“ dotykovým barevným displejem. Platební terminál akceptuje všechny metody bezhotovostních plateb včetně NFC plateb a plateb typu Apple Pay, Android Pay a jiných s využitím mobilního telefonu. Samozřejmostí při nabíjení je využití věrnostních nebo partnerských karet s technologií RFID.

Velký barevný displej včetně hlasového průvodce zjednodušuje ovládání nabíjecí stanice. Provozovatel této stanice ideálně využije displej pro zobrazování informací a jako reklamní plochu, což zajisté zvyšuje atraktivitu tohoto zařízení.

EV METER je správným řešením pro mnoho míst:

  • Města
  • Zábava a sportoviště
  • Nemocnice
  • Maloobchod
  • Bytové domy
  • Školy
  • Vozové parky
  • Parkoviště
  • Komerční nemovitosti
  • Úřady a instituce
  • Hotely a penziony

 

V případě, že chcete využit vhodných parametrů této unikátní nabíjecí stanice a hledáte menší řešení, zvolte EV METER v nástěnné verzi.

 

Pokud vás zaujaly podmínky provozování nabíjecí stanice pro elektromobily a máte zájem o návrh řešení nabíjecích stanic nebo cenovou nabídku, prosím kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře.

Více informací o na stránkách EV METER

 

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/05/27/unikatni-verejna-nabijeci-stanice/feed/ 0
Kdo může provozovat nabíjecí stanici pro elektromobil? http://blog.smartev.cz/2018/05/21/kdo-muze-provozovat-nabijeci-stanice/ http://blog.smartev.cz/2018/05/21/kdo-muze-provozovat-nabijeci-stanice/#respond Mon, 21 May 2018 20:01:48 +0000 http://blog.smartev.cz/?p=14 Kdo může provozovat nabíjecí stanici pro elektromobil?

Na úvod je potřeba rozlišit jednotlivé typy nabíjecích stanic. To upravuje zákon o pohonných hmotách 311/2006 Sb. a novela 152/2017 Sb. účinná částečně od 6. června 2017 a částečně od 1. ledna 2018. Tímto byla přenesena do české legislativy směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/94/EU ze dne 22. října 2014 o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva.

Směrnice mimo jiné vymezuje pojmy alternativní paliva, požaduje zajištění dostatečného počtu veřejně přístupných nabíjecích míst do roku 2020 s nediskriminačním přístupem k nabíjení a za přiměřenou cenu.

Ve výše uvedených zákonech se používá pojem dobíjecí stanice nebo dobíjecí bod a definuje tyto následující druhy:

Běžná dobíjecí stanice – s výkonem do 22 kW včetně

Vysoce výkonná dobíjecí stanice – s výkonem vyšším než 22 kW

Veřejně přístupná dobíjecí stanice

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto nově eviduje společně s dalšími čerpacími stanicemi i dobíjecí stanici. Provozovatelé dobíjecích stanic musí MPO bezodkladně oznámit zahájení provozu dobíjecí stanice a před samotným zahájením uvést vlastníka nabíjecí stanice, jejího provozovatele, adresu, počet dobíjecích bodů, a zda se jedná o stanici veřejnou či neveřejnou.

Pokud se jedná o nabíjecí stanici veřejnou, musí provozovatel v místě provozu stanice umístit informace o kompatibilitě stanice s elektromobily, dále zřetelně označit účtované ceny za nabíjení a umožnit jednorázově nabití neregistrovaným nebo náhodným a ne stálým zákazníkům.

Na základě novely energetického zákona č.458/2000 Sb. a již zmíněné novely 152/2017 Sb. účinné od 6.6.2017 není vyžadována licence pro obchod s elektřinou pro provozování nabíjecí stanice.

Z daňového hlediska se na prodej elektřiny se nevztahuje spotřební daň na rozdíl od benzínu a nafty a plátcem daně z elektřiny je dodavatel elektřiny.

Pokud vás zaujaly podmínky provozování nabíjecí stanice pro elektromobily a máte zájem o návrh řešení nabíjecích stanic nebo cenovou nabídku, prosím kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře.

Nebo přímo objednávejte na našich stránkách:

EV METER

Nabíjecí stanice

Sun Carport

]]>
http://blog.smartev.cz/2018/05/21/kdo-muze-provozovat-nabijeci-stanice/feed/ 0