Řízení výkonu nabíjecích stanic – případová studie

Řízení výkonu nabíjecích stanic – případová studie

Na úvod shrnu, co umí SMART EV Box a aplikace moje.smartev.cz. Potom popíši možnosti našeho řešení na konkrétním případu.

Možnost nabíjet více elektromobilů najednou
Naše řešení umožňuje při instalaci více nabíjecích stanic zachovat stávající kapacitu připojení sítě. Při nabíjení více elektromobilů v jeden okamžik je nabíjecí výkon rovnoměrně rozdělen mezi jednotlivá auta, jedná se o statické vyvažování zátěže. Můžete si sami zvolit, kolik nabíjecích stanic bude integrováno do systému se SMART EV boxem.

Dynamické vyvažování zátěže
Při dynamickém vyvažování zátěže je celkový nabíjecí výkon dostupný pro všechny nabíjecí stanice v systému dynamicky přizpůsobován aktuální spotřebě energie v celé budově a rovnoměrně rozdělen mezi nabíjecí stanice. Jakmile se dostane zatížení ke špičkovému povolenému odběru, nabíjecí výkon se automaticky sníží. I v tomto případě si můžete zvolit, kolik nabíjecích stanic bude do systému se zapojeno. Dynamické vyvažování zátěže umožňuje kdykoliv připojit další nabíjecí stanici na parkovacím místě a integrovat ji do stávajícího systému s minimálními náklady. Vše lze pohodlně ovládat prostřednictvím aplikace moje.smartev.cz.

Významná úspora nákladů
Dynamické vyvažování zátěže zároveň znamená, že se můžete vyhnout nákladnému jednorázovému navýšení kapacity připojení od dodavatele elektrické energie. Zabráníte tím špičkovému zatížení a celkově snížíte náklady na sazby za dodávky elektrické energie.

Případová studie

Náš klient, významná developerská společnost, plánuje vybavit určitý počet parkovacích stání v podzemních garážích bytového domu nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Rezervovaný příkon pro nabíjení je určen na 48 kW pro 32 parkovací míst určených elektromobilům. Takový příkon je nedostatečný.

 

Pro lepší představu nabíjecí výkony běžných elektromobilů:

  • Nissan Leaf: 6,6 kW AC – 48 kW nabije cca 7 Leafů
  • e-Golf: 7,2 kW AC – 48 kW nabije cca 6 Golfů
  • BMW i3: 11 kW AC – 48 kW nabije cca 4 BMW i3
  • TESLA X: 17 kW (3f) – 48 kW nabije cca 3 Tesly
  • Renault ZOE: 22 kW (3f) – 48 kW nabije 2 Zoe

 

Pro takové nastavení navrhujeme klientovi připravit kabeláž (silové a datové kabely) pro všech 32 míst. Dále navrhujeme osadit nabíjecími stanicemi zatím pouze 10 parkovacích míst. Tyto stanice připojíme na SMART EV Box, který bude řídit nabíjecí výkon tak, aby nedocházelo k výpadkům z důvodu nedostatečného příkonu. To znamená, že když se bude nabíjet více elektroaut současně, tak se budou nabíjet déle nebo podle zadaných priorit. S přibývajícím počtem aut v budoucnu bude potřeba současně navýšit rezervovaný příkon a doplnit na další parkovací místa nabíjecí stanice.

 

Řešíte podobný případ nebo hledáte jiné řešení pro nabíjení elektromobilů? Poskytneme Vám kompletní poradenství pro správné rozhodnutí. Kontaktujte nás prostřednictvím kontaktního formuláře.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *