Nabíjení elektromobilu doma a v kanceláři (2.díl)

Nabíjení doma

Odpověď na otázku jakou vybrat nabíjecí stanici se odvíjí od místa, kde plánuji nabíjet.

Nabíjení doma je nejjednodušší metoda a nejčastější místo pro nabíjení. Většinu dní tam jste a zároveň nabíjíte pouze váš elektromobil. Přesto existuje několik věcí, které je potřeba vyřešit, než se vyberte nejvhodnější nabíječku pro Vaši domácnost. Před samotným výběrem si odpovězte na těchto 5 otázek:

  • Jaké jsou technické specifikace pro nabíjení u mého vozu?
  • Kolik energie potřebuje moje auto?
  • Jakou kapacitu pro nabíjení můj domov zvládne?
  • Plánuji já nebo jiný člen mé domácnosti měnit v blízké budoucnosti elektromobil za jiný typ?
  • Kdo bude platit náklady na nabíjení?

Velmi pravděpodobně znáte odpověď na první tři otázky. Poslední dvě je potřeba více promyslet. Přečtěte si dále proč.

Online versus Offline

Při výběru vhodné nabíjecí stanice se setkáte se dvěma typy nabíjecích stanic: model offline a online (někdy taky nazývaná chytrá stejně jako například chytrý telefon).

Online modely jsou z dobrých důvodů dražší než ty offline. Modely offline jsou jednoduše vytvořeny pro jeden účel: nabít auto. Vzhledem k tomu, že nevyžadují žádnou registraci, nabízí tyto modely nulové zabezpečení a neposkytují žádné informace o nabíjecích relacích, vzdálenou diagnostiku a upgrade softwaru.

Online nabíjecí stanice umí sledovat vaše jednotlivá nabíjení a mohou dokonce automaticky odesílat podklady pro fakturaci za použitou elektřinu vám nebo třetím stranám. Pokud bude váš zaměstnavatel ten, kdo platí za nabíjení elektromobilu, pak je chytrá online nabíjecí stanice nutností. U takové nabíječky budete moci sledovat své relace v reálném čase a dokonce řídit spotřebu energie nabíjecích stanic.

A co je neméně důležité, chytrá online nabíjecí stanice poskytuje možnost vzdálené technické podpory, údržby a upgrade softwaru. Takto ušetříte za zásah technika v případě nefunkčnosti, protože systém online nabíjecí stanice je během pár minut opět plně funkční a nabíječka je připravena k nabíjení.

Nabíjení v práci

Instalace nabíjecích stanic na parkovišti nebo v garážích vaší práce nebo vaší firmy je účinný způsob, jak prosazovat inovativní pracovní prostředí a přispět k udržitelnější a ekologičtější budoucnosti. Dále tím poskytnete zaměstnancům výhodu a pohodlí a přilákáte nové obchodní partnery a potenciální zákazníky.

Řešení nabíjení elektrických automobilů v pracovním prostředí může být trochu složitější než doma. Proto se podívejme detailněji na následující témata:

  • Správa spotřeby energie a nákladů
  • Limity offline nabíjení
  • Kapacita pro nabíjení

 

Správa spotřeby energie a nákladů

Pokud jste majitelem firmy nebo místa, kde parkují elektromobily, pak platíte za spotřebu elektrické energie. U sdílených administrativních budov a garáží pak může být situace s platbou za elektřinu složitější. Každopádně pro oba případy bude výhodnější použít nabíjecí řešení s chytrými nabíjecími stanicemi pro snadnější přehled nad spotřebou. Volbou chytré nabíječky a připojením elektrických přístrojů budete mít kompletní přehled nad provozem nabíjecích stanic a jejich spotřebou podle jednotlivých uživatelů s možností vystavení vyúčtování. Nastavením tarifu na každou kWh pak majitel nemovitosti může pokrýt své náklady na spotřebu elektrické energie nebo si vytvořit zdroj příjmu.

 

Offline nabíjení

Ačkoli offline nabíjecí stanice splňují podmínku nižší investice, není vhodné je provozovat v soukromých firemních nebo veřejných garážích. Offline nabíječka nezaručuje žádnou bezpečnost, což znamená, že jakýkoli uživatel (nežádoucí) má přístup k nabíjecí stanici a bude ji moci zdarma používat. Také tyto stanice mohou vyžadovat vyšší náklady na údržbu a neumožňují žádné funkce správy a řízení. To znamená, že nebudete moci řídit spotřebu energie a provádět fakturace libovolného nabíjení na vašich stanicích, což bude znamenat menší škálovatelnost a horší podmínky pro budoucí rozšiřování nabíjecích míst.

 

Kapacita pro nabíjení

Jaký výkon nabíjecích stanic zvolit? Obvyklá představa pro nabíjení na pracovišti je volba nabíjecích stanic s výkonem 22kW, neboť ty nabízejí nejrychlejší nabíjecí rychlost pro každý typ auta. Ovládání více nabíjecích stanic 22 kW může však silně ovlivnit dostupný výkon v daném místě.

Nabíjecí stanice s kapacitou 3,7 kW na druhé straně umožňuje pouze 15 km za hodinu. Pro většinu elektromobilů bude tento výkon nedostatečný vzhledem k neustále rostoucímu dojezdu a bude dokonce nedostatečný pro některé plug-in hybridy.

Takže u většiny parkovišť na pracovišti budeme doporučovat výkonnější nabíječky. Jaký doporučujeme postup si můžete přečíst v případové studii

Řešíte podobný případ nebo hledáte jiné řešení pro nabíjení elektromobilů? Poskytneme Vám kompletní poradenství pro správné rozhodnutí. Kontaktujte nás prostřednictvím kontaktního formuláře.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *