Nabíjení elektromobilu doma a v kanceláři (1.díl)

Řešení nabíjení pro každodenní provoz

Překročili jsme počet 2 milionů elektrických vozidel jezdících po celém světě. Provoz elektrického vozu je levnější než toho se spalovacím motorem. Ve skutečnosti mohou elektromobily ušetřit až 75% spotřeby konvenčních paliv ročně a mohou se kvalifikovat pro širokou škálu národních pobídek a daňových úlev na celém světě.

Nejdůležitější fakt je, že elektrická vozidla nevykazují žádné škodlivé emise z výfukových plynů a snižují tak výrazně uhlíkovou stopu ve srovnání s běžným automobilem. V mnoha evropských zemích jsou elektromobily dokonce poháněny ekologickou energií, generovanou ze slunce a větru.

Automobilový trh dnes nabízí širokou škálu modelů elektromobilů. Jak se tato auta stávají dostupnějšími, vyvíjí se trh s elektřinou a roste poptávka po rozvinutější nabíjecí infrastruktuře.

Každý řidič elektromobilu proto hledá nabíjecí místo pro svůj vůz bez ohledu na to, kam jede. Proto i pro firmy je nyní správný čas začít nabízet nabíjecí stanice na pracovišti. Přečtěte si informace o tom, jak získat přístup k nabíjecímu řešení, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Elektromobil

Nabíjecí stanice může být investicí. Takže je vždy dobré vzít v úvahu vaše blízké budoucí plány nákupu automobilů. Pokud uvažujete o dalším vozidle v příštích několika letech, možná budete muset přehodnotit typ stanice, kterou si zakoupíte, protože některé typy automobilových zásuvek nemusí být kompatibilní se stanicí. V Evropě existují dva typy zásuvek:

T1 (TYP 1):

Standard, který se používá zejména v USA a v Japonsku a lze jen tedy najít zejména u automobilů v těchto zemích vyrobených. Jedná se o jednofázové zásuvky s maximálním výkonem 7,4 kW (230 V, 32 A). Neplatí pro elektromobil Tesla.

T2 (TYP 2):

Zásuvka Typ 2 „Mennekes“ je od roku 2014 standard v EU. Jedná se o 3-fázovou zásuvku s výkonem až 22 kW (230V, 3 x 32 A). Platí pro elektromobil Tesla.

Dostupný a potřebný výkon

Instalace více nabíjecích stanic může být pro vás tím správným řešením. Ale jak to ovlivní vaši spotřebu energie? Zřejmě nechcete bez rozmýšlení jen tak navyšovat dostupný výkon v domácnosti nebo v kanceláři. Před instalací jakékoli nabíjecí stanice je třeba zkontrolovat kapacitu pro nabíjení na daném místě. Mohli byste zvážit navýšení hodnoty jističe, ale to samozřejmě znamená vyšší náklady. Tento postup však nemusí být vždy nutný, protože existují méně nákladná řešení.  Můžete například snížit vstupní výkon na nabíjecí stanici ve špičce, takže nepřekročíte maximální kapacitu. Chcete-li na firemním parkovišti nainstalovat více nabíjecích stanic, může se vám aplikace SmartEV POWER se zařízením SmartEV BOX. Toto řešení zajistí, že nebudete muset navýšit příkon na daném místě a to distribucí momentálně dostupného výkonu proporcionálně mezi všechny aktivní nabíjecí stanice. Tímto způsobem budete moci stále nainstalovat počet nabíjecích stanic, který jste si naplánovali.

Parkování a doba nabíjení

Řízení elektromobilu je zásadní, pozitivní, změnou pro každého majitele automobilu. Místo toho, abyste museli zastavit na čerpací stanici, můžete své elektroauto nabít nebo dobít, ať jste kdekoli. Pokud nabíjíte z domova, bude ve většině případů nejlepší to provést v noci. Během doby kdy všichni spí, tak bude mít elektromobil dostatek času pro úplné nabití. Další neméně důležitým faktem je, že nabíjení v noci a mimo špičku může být u některých domácností a firem levnější. Nemluvě o tom, že budete moci začít každý den s plně nabitým automobilem.

U firemního parkování se pak může doba parkování a nabíjení lišit. Maloobchodní prodejna například může očekávat, že návštěvník zaparkuje na dobu mezi 30 a 90 minutami na návštěvu. Kancelářská budova na druhé straně může očekávat, že její zaměstnanci zaparkují přibližně na 7 až 9 hodin.

Zaujal vás článek a máte zájem o návrh řešení nabíjecích stanic nebo cenovou nabídku? Prosím kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře.

Nebo přímo objednávejte na našich stránkách:

SmartEV BOX

Nabíjecí stanice

Sun Carport

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *